Învățăturile unei gamerițe către omul care voia să slăbească

Sugarbabe. Level 110 Night Elf Feral Druid. That’s me. Confused? Să vă povestesc.

Există jocul ăsta care se numește World of Warcraft. Era anul 2005 când l-am descoperit, se dădea pe sub mână în Europa de către frații gameri de dincolo de Atlantic și era mare fiță pe-aici, rar dădeai nas în nas cu un român care îl avea. Între timp s-a extins ca ciuma lui Gul’dan peste Azeroth (nerd reference). Avem servere europene pe care ne putem juca, nu mai trebuie sa ne trezim la 3 dimineața ca să mergem la raid cu alți playeri 🙂

Jocul presupune levelling de la nivelul 0 până la nivelul 110, printr-o combinație de activități solo și de grup. Treaba e complexă, dacă n-ați jucat niciodată un MMORPG (massive multiplayer online role playing game), s-ar putea să vă lase rece introducerea asta, dar să ne înțelegem, povestea nu e despre jocuri video, ci despre disciplină. Ceee? Cum?

Există o mulțime de principii sănătoase pe care le poți extrage din ceva ce, de altfel, nu e foarte sănătos (mhm, gaming is bad bad bad!). Învățături pe care, dacă le pui în practică, vei avea o experiență plăcută, în joc și în viață. Și care au cu atât mai multă relevanță pentru un om care vrea să slăbească. Care om se referă adesea la situația proprie cu cuvintele “lupta cu kilogramele”. Păi dacă tot e o luptă, hai să vedem care e strategia, nu?

GAMIFICAREA SLĂBITULUI

1. CUNOAȘTE-ȚI ADVERSARUL

Când te duci să te bați cu un dungeon boss în World of Warcraft, e bine să știi la ce să te aștepți, altfel ți-o furi. Așa că pui mâna și citești, vezi ce abilități are și ce ai de făcut în diverse situații. Îți construiești un sistem “dacă… atunci”. Dacă Helya castează [Torrent of Souls], Sugarbabe o întrerupe cu [Skull Bash]. You know what I mean? 🙂

Când vrei să te disciplinezi cu mâncarea, adversarul e chiar mintea ta. E bine să-i cunoști atacurile și să ai un răspuns pentru fiecare. De exemplu:

Mind: /cast Văicăreală [Slăbitul e ceva foarte foarte greu]
Me: /cast Interrupt [Raționalizare] Dacă abordez treaba cu creativitate și dare de interes mai degrabă decât cu restricții, abținere și puterea voinței, slăbitul nu are de ce să fie ceva greu.
_
Mind: /cast Minciunele [Mâncatul corect este fad]
Me: /cast Cleanse [Adevărul adevărat] Pot slăbi mâncând piept de pui la gratar cu salată verde. Pot slăbi la fel de bine mâncând mușchi de vită cu sparanghel. Alegerea îmi aparține.
_
Mind: /cast Bullshit [Mâncatul corect necesită mai mult timp]
Me: /cast Dispel [Și alegerile proaste necesită timp] Îmi ia la fel de mult timp să aleg prost cât mi-ar lua să aleg bine. Mâncatul bine este un commitment exprimat în energie mentală, nu în timp fizic.

Mă rog, ați prins ideea. Gândiți-vă la toate manierele prin care mintea voastră va încerca să vă saboteze în procesul de schimbare a obiceiurilor alimentare și aveți, pentru fiecare din ele, un răspuns la îndemână. Cam asta e dieferența dintre un kill de succes și un wipe [A term used in MMORPG games such as World of Warcraft, which means that an entire raid group of players has died; commonly happens on boss encounters.]

2PREGĂTEȘTE-TE

Există o rigoare a jocului pe care, dacă vrei să ai o experiență per total pozitivă, ai face bine să nu o ignori. Să fii disciplinat în joc nu înseamnă doar să te înființezi la poarta instanței gândindu-te că, hei, merge și așa. Disciplina înseamnă să te întrebi “Ce pot eu să fac ca să-mi cresc șansele de succes”. Vii pregătit, nu cu mâinile în buzunar. Aduci și tu un flask, niște poțiuni, niște mâncare, îți instalezi un program de voice chat ca să te poți coordona cu ceilalți playeri, îți descarci un addon care îți dă avertizări sonore în diverse momente importante ale măciucelii boss-ului etc. etc.

Tradus în practică alimentară, lucrul ăsta înseamnă că dacă apar la ușa schimbării fluierând și mă aștept de la mine să fac treaba cu mâncatul corect doar pentru că trebuie și vreau eu așa, mă setez din start pentru eșec. Mai de ajutor e să mă întreb “Ce pot eu să fac pentru a-mi facilita alegerile corecte? Ce condiții trebuie îndeplinite așa încât să îmi fie mai ușor să aleg bine decât să aleg prost?” Câteva exemple:

  • Fă-ți un plan alimentar pentru săptămâna care vine. Nu te aștepta de la tine să alegi bine spontan, de cinci ori pe zi în fiecare zi.
  • Organizează-ți cumpărăturile imediat ce ajungi acasă. Gândește-te ce poți să faci cu ele, în chip de pregătire de șantier. Te poți inspira de aici: http://myfoodcoach.ro/azi-despre-frigider/.
  • Gătește de duminică tot ce poți. Fierbe niște ouă. Fierbe cereale de îndesit salatele (orez brun, paste integrale, cușcuș, quinoa etc). Congelează ce se poate congela, de exemplu supele, curry-urile sau alte mâncăruri cu sos. Gândește modular: dintr-un piept de curcan mare, gătit la cuptor, poți face luni o masă caldă, marți o salată și miercuri un sandviș. Dintr-o tavă mare de rădăcinoase coapte poți asambla o granitură caldă într-o zi și o salată rece în alta. Dintr-o pungă mare de broccoli congelat poți face o porție de supă cremă pentru mâine și un stirfry pentru azi. O varză tocată o dată face de trei ori salată.
  • De la sine înțeles: nu ține în casă lucruri pe care nu vrei să le mănânci.

Altfel spus, gândește-te cum ar arăta contextul în care tu faci mereu alegeri un pic mai bune și fă-l să se întâmple.

3. recompensează-te

În World of Warcraft, orice quest aduce după sine o recompensă, mai mică sau mai mare în funcție de importanța situației. Questurile sunt un soi de misiuni pe care le ai de făcut și care, odată completate cu succes, îți aduc în inventar ceva drăguț. Ba un curcubeu portabil, ba o parașută, ba o piesă de echipament sau ce știu eu ce pet super simpatic. Majoritatea playerilor fac questuri în fiecare zi. Exista chiar și conceptul de daily quests, adică misiuni repetabile pe care le poti completa o dată pe zi, în fiecare zi. De ce, o să vă întrebați, ar vrea cineva să facă aproape același lucru în fiecare zi? Păi pentru că s-a format un obicei. Asta înseamnă că există un trigger (în cazul jocului despre care vorbesc, un semn de exclamare albastru deasupra capului quest giverului, care apare în fiecare zi la ora 9, server time), o rutină (fix facerea asta zilnică a quest-urilor) și o recompensă (ceea ce primești dacă faci questul).

Asta ar trebui să facem și cu mâncarea. Pornind de la ideea foarte generală “Mănâncă mai bine”, vrem să implementăm noi obiceiuri. Însemnând asta că avem nevoie de un trigger, o rutină și o recompensă.

De exemplu, dacă obiceiul pe care vreau să îl implementez este să mănânc mic dejun în fiecare zi și presupunând că am trecut cu succes prin pasul 1 – cunoașterea adversarului (mintea mea care o să mi-o dea la pateu cu texte gen “este greu/nu mi-e foame dimineața” ș.a.m.d.), și pasul 2 – pregătirea (o minimă organizare așa încât la ora mesei să am, practic, ce mânca), atunci ce am de făcut e să-mi setez un trigger (de exemplu, o alarmă care sună în fiecare zi la ora 7:15), să am o acțiune repetabilă, de rutină (mănânc mic dejun în fiecare zi la ora 7:15) și o recompensă (orice de la o cafea bună la o pereche de blugi noi după o lună sau, de ce nu, însăși satisfacția unei cifre mai mici pe cântar.

4. ÎN FINE

Câteva gânduri random:

  • Nu câștigi întotdeauna, nici în Warcraft, nici în viață. Uneori te duci la întaintare cu tot ce poți în momentul ăla și tot mori de zece ori la boss până când îți dai seama că nu azi e ziua când o să-l învingi. În cuvintele lui Illidan, YOU ARE NOT PREPARED! A doua zi o iei de la capăt, cu același nivel de entuziasm și poate un pic mai bine echipat pentru ce urmează să faci.
  • Important e să participi. Nu că n-ar fi drăguț să și câștigi, dar dacă nu începi cândva și de undeva, n-ai să treci niciodată la nivelul următor. Da, anumite aspecte ale “jocului” pot fi intimidante, dar vorba aia, no pain, no gain.
  • Contează să crezi că poți. De câte ori Sugarbabe se duce într-un dungeon nou cu credința că n-are să se descurce, fix așa se întâmplă. Nu nimeresc vrăjile, mor aiurea, mă rătăcesc, tot ce poate să meargă rău merge rău. Când, în schimb, mă duc relaxată și fără să pun presiune pe mine, lucrurile îmi ies mult mai bine.

Pe final sper că v-am făcut măcar poftă de joacă dacă nu și de schimbare. Luați treaba asta cu slăbitul ca pe un joc, porniți de ideea că trebuie să fie fun pentru voi, pregătiți-vă, recompensați-vă și vedeți ce se întâmplă. Nimic rău.

See you in game 😀

Sharing is caring!
  • 70
  •  
  •  
  •  
  •  
  •