FAQ

CE E ACELA UN FOOD COACH?

Un food coach este un cetățean care, întâi de toate, iubește mâncarea. Suficient de mult încât să știe că brânza de vaci 0% grăsime și fadul grătar de pui nu sunt o opțiune. Cineva care are o înțelegere bună a ceea ce înseamnă mâncatul corect și conștient, precum și abilitatea de a transmite asta mai departe cu empatie, răbdare și neapărat umor. Un food coach bun te ajută să îți repari relația cu mâncarea și știe să-ți facă tranziția de la actualele tale apucături alimentare, la unele mai bune, ușoară și plăcută. Îți oferă o experiență a schimbării valoroasă în sine, dincolo de orice rezultat pe care l-ai putea obține.

CE LIVREAZĂ UN FOOD COACH?

Un food coach îți transferă toată informația necesară și suficientă pentru ca tu să înțelegi cum funcționează mâncarea și să știi cum să o folosești în avantajul tău. Altfel spus, dacă-și face treaba cum trebuie, nu primești de la el doar pește, ci și undiță. Mai primești:

  • planuri alimentare customizate, care conțin meniul exhaustiv pentru toată perioada în care lucrați împreună
  • rețete și cooking tips
  • sfaturi despre cum să te organizezi mai bine în jurul farfuriei
  • soluții aplicate, pentru orice situație particulară
  • suport constant, omenesc, de calitate, nu ești singur în povestea asta

 

CE NU LIVREAZĂ?

Sunt și situații în care un food coach, așa cum înțeleg eu acest rol, nu te poate ajuta. Iată câteva dintre lucrurile pe care un food coach nu poate sau nu ar trebui să le livreze:

  • cure de slăbire, cure de detoxifiere și alte cure
  • motivație negativă
  • iluzii
  • regimuri medicale pentru oameni care suferă de diferite afecțiuni

 

CUM TE AJUTĂ LUCRUL CU UN FOOD COACH?

Dacă vrei să slăbești, slăbești. Dacă vrei să te îngrași, te îngrași. Dacă vrei să nu te mai torturezi zilnic cu întrebarea “ce, doamne iarta-ma, mai mâncăm și astăzi”, arunci pisica în curtea lui și gata. Dacă vrei să nu mai cheltuiești atâția bani pe mâncare doar ca să arunci jumătate din ce-ai cumpărat, și asta se rezolvă. Orice frământare conexă mâncării ai avea, un food coach priceput te ajută să scapi de ea. Repară, construiește, eficientizează, simplifică, eliberează spațiu mental în așa fel încât tu să ai loc de mobilă nouă.

 

CARE E DIFERENȚA DINTRE UN FOOD COACH ȘI UN NUTRIȚIONIST?

Nutriționistul este medic. El abordează mâncarea dintr-o perspectivă medicalizată. Tu te duci la el cu o problemă și el îți scrie o rețetă de mâncare, așa cum un medic de o altă specialitate îți scrie o rețetă de medicamente. Preocuparea lui centrală nu este să-ți ofere o experiență gurmandă și nici măcar o mai bună înțelegere a situației, ci este rezultatul pe care se angajează să ți-l livreze. Pentru că îl interesează rezultatul, de foarte multe ori pierde din vedere procesul. Un food coach, pe de altă parte, este interesat strict de proces, și nu de rezultat. Știe că dacă procesul este optim, rezultatul va veni oricum, pe cale de consecință. Și un proces optim înseamnă, pe românește, ceva creat special pentru tine, care funcționează și poate fi menținut pe termen lung. Înseamnă lucruri care, odată schimbate, rămân schimbate. Înseamnă șantier, muncă de construcție, cărămidă cu cărămidă la temelia unor obiceiuri alimentare mai bune, care să te țină o viață întreagă.