Mănâncă mai multe legume, chiar de azi

“Mănâncă mai multe legume!” Sigur ați auzit îndemnul ăsta de câteva ori în viață și poate v-ați întrebat ce înseamnă “mai multe”, câte legume ar trebui să mâncăm, la modul necesar și suficient, așa încât la o eventuală judecată de apoi să ne putem așeza la coada mai mică a celor care au dat cartofii prăjiți pe un side de spanac.

Păi lucrurile stau cam așa: Organizația Mondială a Sănătății recomandă 5 porții (unde o porție înseamnă 80g, deci un cca 400g în total) de legume și fructe pe zi, dar această recomandare datează din 1990, adică de acum peste 25 de ani. Prin anii ’80, pe fondul avântului bolilor cardiovasculare, OMS recomandase 8 porții de fructe și legume pe zi (deci 640g), dar cum asta s-a dovedit de un optimism exagerat, au coborât pragul la 5. Între timp s-au mai întâmplat niște lucruri. Stăm mai prost la capitolul aer respirat, activitate fizică, stres și așa mai departe. Drept care cele 5 porții din 1990 nu mai sunt, cel mai probabil, de ajuns. În Franța, de exemplu, recomandarea oficială este de 10 porții de legume și fructe pe zi, adică 800g.

Hai să zicem că rezonabil ar fi un 600g de legume pe zi, plus un fruct. Și nu, cartoful nu se pune la numărătoare, cu regret vă informez, dar legumele gătite minimal da, la fel și sucurile de legume sau legumele congelate. Ca idee, o pungă mare de salată, o roșie medie, un ardei gras, șase felii grosuțe de castravete Fabio, un morcov mare și trei florete grase de broccoli cântăresc, fiecare, cca 100g (câteva repere vizuale găsiți aici).

Sunt zile când precis nu se aranjează lucrurile în așa fel încât să mâncăm o pungă mare de salată, o roșie medie, un ardei gras, șase felii grosuțe de castravete Fabio, un morcov mare și trei florete grase de broccoli. În plus,  pe lângă recomandările legate de cantitatea zilnică de legume ar mai fi și acelea legate de varietate. Degeaba ne facem rația cantitativă dintr-o salată mare de roșii, e nevoie de mai mult de o legumă pe zi ca să ne luăm toți nutrienții care ne trebuie. Și nu, nu ne ajută foarte tare să punem și castraveți în salata de roșii, pentru că porțiile astea de legume trebuie să vină dozat, pe tot parcursul zilei, fiind ele combustibil propriu și de calitate pentru mașina care este corpul nostru. Bottom line: legumele trebuie să facă jumătate din tot ce mâncăm la fiecare masă principală, una dintre cele două gustări zilnice trebuie să fie un fruct și ajută dacă ocazional cea de-a doua gustare include legume crude. Și asta e valabil în fiecare zi, o treabă destul de intimidantă în contextul vieților noastre ciufulite.

Un mod bun de a spori aportul zilnic de legume e să includem în alimentație și sucurile lor. Așa mă îmbărbătam eu acum câțiva ani, când am încercat pentru prima oară să dau gata ceva sticlă de un litru de suc de sfeclă cu numaiștiuce. Până când m-am văzut nevoită să recunosc cinstit și cu lacrimi în ochi că nu, nu pot să beau o sticlă mare de suc de sfeclă într-o zi nici dacă viața mea depinde de asta. Pentru că sucul de legume nu e de fructe, știți. Nu e genul de chestie pe care o savurezi la terasă vara, cum, de altfel, nici ulei de pește nu ai comanda pe plajă la Amphora. E ceva de dat pe gât, ca un shot.

Bucuria bucuriilor, acum câteva săptămâni am găsit în frigiderul cu smutiuri de la Mega fix așa ceva. Sloop Vegi Power Shot, le zice – mici sticluțe motivante, cu fix cantitatea de suc de legume (și doar de legume!) pe care o poți da gata fără efort. După ce am încercat varianta Neatza, un amestec de iarbă de grâu, spanac, țelină și spirulină, am povestit cu oamenii de la Sloop despre cum le-a venit ideea asta și m-am entuziasmat să văd că suntem pe aceeași lungime de undă. Încercăm să facem lucruri așa încât de mâine, de luni, de la 1, să devină de azi. Schimbări mici, dar ușor de menținut pe termen lung, mai degrabă decât deziderate grandioase cu șanse mari de a râmâne doar pe hârtie. O bicicletă scoasă la plimbare măcar duminica, o legumă în plus în farfurie, un film în minus și un parc în plus și da, un shot de suc de legume bine plasat, care să te ajute cu necesarul de nutrienți în diverse momente ale zilei. Când poate nu ai la dispoziție 75 de frunze de spanac, o bucată de țelină, 37 de fire de iarbă de grâu și niște spirulină.

De menționat că sucurile astea legumoase nu-s în niciun caz substitut pentru hrana echilibrată și de calitate, ci o treabă complementară. Absolvirea vinovăției de a fi mâncat prost și mult nu vine, din păcate, la sticluță. De asemenea, să bei numai sucuri și să nu mănânci nimic zile în șir e o idee foarte proastă (sper să mă audă victimele juicing-ului și să se informeze mai cu simț de răspundere). Ce încerc să spun este că nu există scurtături 🙂 Există mici lucruri pe care le putem face de azi, ca să mâncăm mai ok, să ne odihnim mai bine, să ne mișcăm mai cu talent și una peste alta, să avem o viață mai simpatică.

#JoinTheVegiWay

Sharing is caring!
  • 73
  •  
  •  
  •  
  •  
  •