[O POVESTE, NU CHIAR SCURTĂ]
Din cei patru ani și jumătate de când fac coaching cu oameni care vor să schimbe într-un fel anume relația pe care o au cu mâncarea, primii doi și ceva am lucrat doar în regim individual. Un fel de echipă de dublu, dacă vreți, adică eu și omul care îmi cerea ajutorul. Anul trecut în februarie mi s-a năzărit că aș vrea să încerc o variantă de grup. Mai în glumă, mai în serios, a luat naștere Operațiunea Beach Body, primul meu program de slăbit adresat unui grup de persoane, “coagulate” ad-hoc pe bază de soartă și Facebook. A fost un grup de București, pentru că gândisem programul în așa fel încât necesita câteva întâlniri în spațiu real, la o cafea, un brunch, o atenție, o măslină. M-am prins destul de repede că formatul de grup scoate ce e mai bun din toată lumea, coach și clienți deopotrivă. Sentimentul de apartenență la o comunitate, fie ea mică și temporară, e un factor de motivație suplimentară atunci când vrei să slăbești. Să vezi că nu ești singur și nici singurul care a gândit lucrurile alea care până la acel moment ți se păreau de nerecunoscut public, e ceva care chiar te încălzește. Să practici vulnerabilitate în fața altora nu știu dacă te ajută să slăbești mai cu spor, dar cu siguranță te conectează într-un mod real cu cei din jurul tău, treabă care ajută la scăzut angoasa procesului dificil care este slăbitul.
Am cunoscut niște femei foarte mișto în Operațiunea Beach Body, cu mare parte dintre ele păstrând și azi legătura. Programului i-au urmat încă cinci de atunci, unul pe anotimp. Am migrat la un moment dat către un format necondiționat geografic, pentru ca mi s-a parut ok să sacrific întâlnirile fizice pentru a putea integra și ajuta oameni din alte orașe sau țări. Asta nu înseamnă că nu am încercat să ademenesc la cafele pe toată lumea cu drum la București 😉
_
Poate vă întrebați cum arată o astfel de Operațiune, ce se întâmplă, mai exact, odată ce ai intrat în ea. O să încerc să vă povestesc, recunoscând din capul locului că întâmpin mari dificultăți atunci când vorbesc despre lucrurile pe care le știu prea bine și le trăiesc intens și recurent, uneori îmi scapă din vedere faptul că nu toată lumea are datele problemei, de unde și maniera fluflu de a-mi promova programele (No, hai, veniți? Vă pupă Naie!). Pesemne că altcineva ar trebui să se ocupe de promovare, dar deocamdată sunt doar eu la toate geamurile, vorba unui cunoscut care s-a urcat odată într-un Peugeot 107. Anyway.
O Operațiune este un program de slăbit în grup. Oamenii care intră în ea nu se cunosc între ei. Au ocazia să o facă după ce s-au înscris. Pot fi din București, pot fi din alte orașe sau pot fi români plecați prin alte țări, cum spuneam, geografia nu ne inoportunează. Fiind un program de slăbit, el se adresează celor care vor să slăbească sau care, deși nu au acum o problemă de greutate, pentru că îi ajută vârsta, gena sau metabolismul, sunt conștienți că mănâncă aiurea și vor să facă ceva în legătură cu asta. Nu e rău să avem obiective amestecate, pentru că: 1. modul corect de a mânca și de a te raporta la mâncare este același, indiferent că vrei să slăbești sau nu și 2. deși este un program de grup, fiecare om are propriul plan alimentar customizat, care ține cont de cine e el și ce vrea să obțină.
Odată confirmat locul omului în grup, el va avea de completat un chestionar foarte detaliat, care mă va ajuta pe mine să aflu tot ce trebuie să știu despre preferințele și aversiunile lui alimentare, despre obieciurile lui de consum, situația locativă, priciperea într-ale gătitului, opțiuni de delivery și take-away… în fine, o sumedenie de chestii de care eu mă folosesc atunci când fac un plan alimentar care este al omului aluia, nu o foaie trasă la xerox. Adesea, oamenii includ în aceasta prezentare inițială a lor către mine și un istoric al relației lor cu mâcarea, pentru că e bine să știm cu ce ne confruntăm.
După această etapă în care interacțiunea se întâmplă doar între mine și fiecare cetățean în parte, creez un grup de Facebook secret și închis, din care vor face parte toți cei înscriși și care ne va servi ca teren comun de desfășurare în ceea ce vom face în următoarele opt-zece săptămâni. Pe grup povestim, pe grup urc eu resurse de coaching și nutriție, pe grup ne suportăm și susținem (support group, păi nu?), pe grup este mereu cineva care să răspundă în timp real la orice topic deschis de oricine.
La începutul Operațiunii, avem un call mamut pe Skype, cu toată lumea. Nu e lesne de coordonat programul a peste zece oameni (grupurile au intre 10 și 20 de membri), dar e și singura instanță în care țin ca toată lumea să fie prezentă undeva în același timp. Această primă interacțiune a noastră ca grup este importantă pentru setarea și punerea în mișcare a Operațiunii. De regulă, ăsta e și momentul în care le explic oamenilor ce au să “pățească” în următoarele săptămâni, le povestesc despre nutriție, despre cum funcționează mâncarea și despre cum să facă ei să o folosească în avantajul lor.
După call, care e mereu într-o zi de weekend, începem de luni programul propriu-zis. Oamenii primesc pe mail în fiecare săptămână un plan alimentar, care conține la modul exhaustiv și complet tot ce au ei de mâncat în săptămâna aia. Planul ține cont de greutatea de la care pornește omul, de nevoia lui calorică, de stilul de viață, de nivelul de activitate fizică, de preferințe… practic de tot ce am povestit mai sus, cand am vorbit despre chestionarul completat de fiecare “sectant” în parte. Kidding, Operațiunile nu sunt o sectă, doamne, ce ne mai distrăm
Există și o dinamică de tracking și accountability. Oamenii se cântăresc cu o anumită frecvență, folosesc și o aplicație care înregistrează ce mănâncă, avem niște touch point-uri zilnice și săptămânale de la care nu ne abatem, dar care nu reprezintă un stres, ci mai degrabă sunt gândite în așa fel încât să ajute.
Pe tot parcursul programului lucrez cu membrii grupului atât la comun, cât și individual, în funcție de nevoile punctuale ale fiecăruia. Comunicarea se face prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Orele mele de lucru sunt multe și complet lipsite de boundaries, altfel spus, I am always available și, cu foarte puține excepții, nu s-a întâmplat ca cineva să abuzeze în mod real de această disponibilitate. Vreau ca orice om din Operațiune să se simtă “conținut” în ea și foarte safe, să știe că cineva, eu, în speță, este acolo pentru el. Mi s-a spus că este greșit. Deocamdată nu sunt convinsă că așa este
În afară de aspectele practice legate de nutriție (transfer de cunoștințe, planuri alimentare, sfaturi de organizare și meal prepping etc.), o mare bucată din economia Operațiunilor o reprezintă lucrul la mental. El condiționează reușita. Pentru că cine nu e dispus să-și asume și partea mentală a unei schimbări în alimentație, nu reușește să facă o brânză pe termen lung. Uneori se întâmplă ca omul ăsta să revină, să se înscrie la o altă Operațiune, tocmai pentru că, deși simte că are toată informația necesară și suficientă pentru o viață linștită din punct de vedere alimentar, are nevoie de mai mult timp în care să practice, susținut de mine și de colegii de grup, noile obiceiuri de gândire. Altfel spus, efortul cel mare nu e să pui mâncarea pe masă, ci să lucrezi cu mintea ta. Ceva foarte obositor, la care, însă, nu ai cum să zici pas, dacă vrei să-ți iasă ceva bun din toată aventura asta. Din nou zic, nu e munca solitară, nu te perpelești singur în colțul tău, ci ești ținut în brațe de grup și de mine. Dar de perpelit cu simț de răspundere e nevoie. Și sunt câteva lucruri pe care doar tu le poți face.
_
Cam asta se întâmplă în Operațiuni, sper că am reușit să dezambiguizez subiectul și vă las cu concretul urmatorului program de grup, în caz că vă interesează:
OPERAȚIUNEA OOPS! (I did it again!)
_ Durata efectiva a programului: 21 octombrie – 16 decembrie 2018 (opt saptamani)
_ Geografie: all (tari, orase)
_ Kick off meeting (online): 21 octombrie
_ Planuri alimentare personalizate: 8, unul pe saptamana
_ Suport individual si de grup
_ Prerequisites: cont de Facebook, Skype/WhatsApp
_ Inscrieri: pana pe 8 octombrie, pe ana@easypeasy.ro